Novosti > Bjelovarski sajam

Bjelovarski sajam

Bjelovarski sajam


Bjelovarski sajam je postao sajamski brand i fenomen novog doba koji je iskoristio nove suvremene oblike sajmovanja i postao jedno od mjesta koje svi gospodarski subjekti u proizvodnji i uslugama koji imaju bilo kakve veze s poljoprivredom ili su na nju oslonjeni, smatraju mjestom na kojem se mora biti prisutan i pokazati vrijednosti koje se posjeduje ili dosege kojima se stremi. Posljednjih godina je i u stvarnom svakidašnjem gospodarskom životu potvrđena činjenica da se sve što je vrijedno u agraru mora pokazati na sajmu u Bjelovaru. Neki kažu: „Ako nisi izlagao na Bjelovarskom sajmu, kao da ne postojiš!“. To najbolje objašnjava stalan uspon ovog sajma koji je ostao po svim pokazateljima na uzlaznoj liniji i u kriznim gospodarskim vremenima. Naravno da se pritom ne smiju zanemariti stručan i kontinuiran rad na komunikaciji Bjelovarskog sajma s gospodarskim subjektima tijekom cijele godine i zajedništvo u rješavanju problema. Izlagači su Bjelovarski sajam prepoznali kao svoju „produženu ruku“ na putu do tržišnog uspjeha.

Sve to upućuje na zaključak da je Bjelovarski sajam zaista postao u razvoju stočarstva i cjelokupnog hrvatskog agrara nezaobilazna karika u lancu koja spaja neposrednu poljoprivrednu ratarsku i stočarsku proizvodnju s tržištem poljoprivrednih proizvoda i poljoprivredne opreme, posebno mehanizacije i novih tehnologija. Svemu tome dakako valja dodati znanost i struku koja je prisutna na svakoj sajamskoj priredbi i to na način da se održavaju brojna predavanja i okrugli stolovi ili se na sajamskim manifestacijama okupe i razmjenjuju znanja i informacije veći broj stručnjaka različitih profila. Značajna je i nazočnost najviših predstavnika javnog političkog života i aktualne vlasti koji svojim dolascima i javnim istupima najavljuju svake godine glavne pravce agrarne politike upravo na Bjelovarskom sajmu.

Sliku Jesenskog sajma zaokružuje ponuda velikog broja raznih roba široke potrošnje obzirom da velik broj posjetitelja na jesenskom sajmu obavlja šoping robe koju može nabaviti samo u specijaliziranim prodavaonicama. Može se reći da je „Bjelovarski sajam postao mjesto prezentacije od motike do teglice – od sjemena do zalogaja“. Jesenski sajam je mjesto „svega i svačega“, mjesto gdje se može prodati ili kupiti sve, „od igle do lokomotive“, baš pravi tradicijski sajam s robom koju se ponekada na tržištu traži danima i mjesecima... Svemu tome treba dodati velik broj različitih kulturno-zabavnih sadržaja tijekom sajamskih dana, kao i gastroponudu temeljenu na autohtonim specijalitetima.

Jesenski sajam doslovno potvrđuje da je sajmovanje svevremena civilizacijska tekovina osmišljena za pokazivanje drugima svoje duhovne i materijalne kulture, na kojoj je sve na prodaju i na kojoj je sve moguće kupovati, na kojoj mogu „doći na svoje“ sva čula u potrazi za užicima. Jednostavno rečeno, Bjelovarski sajam kao najveći poljoprivredni sajam u Hrvatskoj i drugi hrvatski sajam iza Zagrebačkog velesajma po veličini i značaju, dokazano je najbolje mjesto gdje se spaja ugodno s korisnim. Zauzima sve značajnije mjesto i u međunarodnom kalendaru poljoprivrednih sajmova u ovom dijelu Europe planirajući iz godine u godinu značajno povećavanje broja stranih izlagača.

http://www.bj-sajam.hr/

Galerija slika