Novosti > EIMA International Bologna 2018

EIMA International Bologna 2018

EIMA International Bologna 2018


EIMA International Bologna 2018-tradicija i iskustvo

 Na sajamskom prostoru koji zauzima više od 300 000 m2 okupili su se predstavnici industrija iz svih dijelova svijeta želeći posjetiteljima predstaviti svoje najnovije tehnologije i mehanizaciju. Na sajmu je izlagalo i nekoliko tvrtki s poljoprivrednom i šumarskom mehanizacijom iz Hrvatske.

Teme ovog sajma su tehničke inovacije na području poljoprivredne tehnike kojih je bilo na pretek. Mnoštvo je novih strojeva i opreme od najnovijih traktora različitih namjena, veličine i snage do svih mogućih priključnih strojeva (podrivača, plugova, sjetvospremača, rotodrljača, razbacivača mineralnog gnojiva, sijačica). Naglasak je na strojevima za reduciranu obradu tla i obradu, gnojidbu i sjetvu u jednom prohodu. Izloženi su najnoviji kombajni za žitarice, kukuruz, uljanu repicu, silažu, zatim kosilice, okretači i sakupljači sijena te prese za bale sijena. Kod strojeva za zaštitu usjeva prezentirana su najnovija rješenja na prskalicama i orošivačima. Posebno su bili zastupljeni tunelski orošivači, prskalice sa zračnom potporom i različite anti-drift mlaznice. Bilo je tu i puno opreme za navodnjavanje (kišna krila, tifoni, pumpe…) i opreme za odvodnju i kopanje kanala. Uvelike je bila zastupljena i drvna industrija. Od tehnike za piljenje, obradu i sušenje drvne mase te za pravljenje peleta. Predstavljeni su i različiti vrtni alati, trimeri, električne i pneumatske škare. Posebnost su strojevi za radove na nepristupačnim terenima na daljinsko upravljanje, kao npr. kosilice za nagibe, bagere… Najveći napredak je kod programskih (softverskih) rješenja u području precizne poljoprivrede, GPS tehnologije, meteoroloških stanica i bespilotnih letjelica (dronova) za snimanje terena iz zraka.

Hrvatska gospodarska komora i ove godine organizirala je zajedničko predstavljanje hrvatskih izlagača na 43. Međunarodnom sajmu poljoprivredne mehanizacije EIMA 2018, koji se od 7. do 11. studenoga održava u Bologni, Italija. Predstavljanje je i ove godine organizirano u suradnji s Klasterom poljomehanizacije d. o. o. iz Osijeka koji okuplja ključne proizvođače poljoprivredne mehanizacije u Hrvatskoj.

Na zajedničkom izložbenom prostoru od 95 m² svoje proizvode predstavile su hrvatske tvrtke Hittner d. o. o. iz Bjelovara, proizvođač poljoprivrednih i šumskih traktora i kosilica, Megametal d. o. o. iz Nedelišća, proizvođač traktorskih priključaka, Klaster poljomehanizacije d. o. o. putem kataloga svih proizvođača koje okuplja, POD d. o. o. iz Dežanovca, proizvođač opruga za poljoprivredne strojeve, i Hidraulika Kutina d. d. iz Kutine, proizvođač hidrauličnih dijelova. Sve tvrtke članice su Klastera poljomehanizacije d. o. o. s kojim HGK ima dugogodišnju suradnju na zajedničkoj promidžbi poljoprivredne mehanizacije.


Sajam EIMA bienalnoga je karaktera i iza sajma Agritechnica u Hannoveru drugi je europski sajam poljoprivredne mehanizacije po važnosti i veličini, naročito značajan za europsko južno područje Mediterana i zemlje sjeverne Afrike. Na prethodno održanom sajmu 2016. godine sudjelovalo je 1795 izlagača iz 45 zemalja, a sajam je obišao tada rekordni broj od više od 284 849 posjetitelja iz 130 zemalja. Organizatori predviđaju da će ovogodišnje izdanje premašiti sve dosadašnje brojke. Sajam prati čitav niz popratnih događaja, konferencija, seminara i radionica. Veliki interes na sajmu pokazan je za EIMA Campus namijenjenim studentima i EIMA Digital gdje se predstavljaju suvremene tehnologije 4.0 za mehanizaciju (dronovi, GPS, senzori, vremenske CPU stanice, itd.).

U organizaciji HGK ovo je četvrto zajedničko predstavljanje hrvatskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije na sajmu EIMA te ukupno dvanaesto zajedničko sudjelovanje proizvođača poljoprivredne mehanizacije u organizaciji HGK i Klastera. Do sada su se proizvođači poljoprivredne mehanizacije predstavili na sajmovima u Meknesu, Aradu, Moskvi, Alžiru i Hannoveru. Članice HGK u suradnji s Klasterom poljomehanizacije d. o. o., Osijek već planiraju daljnje aktivnosti promidžbe i za sljedeću godinu na sajmu Agritechnika u Hannoveru, koji će se održati od 10. do 16. studenoga 2019. godine.

Galerija slika