Novosti > Novi CLAAS ATOS 200/300

Novi CLAAS ATOS 200/300

Novi CLAAS ATOS 200/300


Harsewinkel / Bologna, studeni 2014.

 CLAAS je predstavio potpuno novi traktor u segmentu do 140 KS.

Nova serija traktora ATOS koja je dostupna u varijanti sa 3  i 4 cilindra sadrži ukupno 6 modela raspona snage od 76 do 109 KS, a uklapa se u serije Claas traktora između Arion 400, Axos, Elios i NEXOS modela.

S novim ATOS-om, Claas je revidirao i proširio svoju paletu proizvoda u segmentu proizvoda ispod 140 KS.

Sa ukupno 10 različitih modela i 51 varijanti u rasponu 72-530 KS, CLAAS je sada u mogućnosti ponuditi svojim prodajnim partnerima i kupcima najveći spektar traktora ikad ponuđen u svojoj povijesti.

ATOS odlikuju karakteristike jednostavnog i robustnog dizajna te tehnologije prilagođene za obavljanje svakodnevnih operacija .

 Zahvaljujući bogatoj serijskoj opremi te mogućnosti ugradnje brojne dodatne opreme ovaj model traktora se čini idealnim i svestranim strojem neograničenih mogućnosti za obavljanje svakodnevnih poslova na gospodarstvu.

ATOS je predstavljen javnosti po prvi put na  EIMA 2014  sajmu poljoprivrednih strojeva održanom u Bologni.


"Istinski CLAAS"

Novi ATOS slijedi moderan i funkcionalan Claas-ov dizajn i na taj način se neprimjetno uklapa u veliku Claas obitelj traktora.

Sa svojim kompaktnim dimenzijama, ATOS je vrlo pokretan i idealan za sve vrste poljoprivrednih radova.

Veliki raspon snage motora sa četiri ili tri cilindra

ATOS pokreće motor  Stage IIIB / Tier 4i-compliant.

Serija 300 koristi motor 4 cilindra koji ima zapremninu 3,8 l, dok serija 200 ima motor 3 cilindra sa zapremninom  2,9 l sa zajedničkim common rail sustavom ubrizgavanja i turbo punjačem.

Ispušni plinovi se obrađuju te provode preko dizel oksidacijskog katalizatora (DOC) i (EGR) sustava ispuha a katalizator je integriran ispod poklopca motora .

 Visoki okretni moment do 436 Nm znači da ATOS je izuzetno osjetljiv na papučicu gasa.

Spremnik za gorivo je zapremnine do 145 litara, a standardna oprema uključuje i memorijsku funkciju brzine motora, što uveliko olakšava upravljanje  vozaču.

Široki raspon opcija za prijenos

S tri različite varijante CLAAS nudi prijenos za različite tipove korisnika.

Raspon uključuje standardni ručni mjenjač za osnovne aplikacije, TWINSHIFT prijenos s dvije Powershift brzine ili TRISHIFT mjenjač s tri PowerShift brzine. Sve varijante prijenosa su dostupne sa mehaničkimclutchless“(bez spojke) reverzerom ili elektroničkom REVERSHIFTclutchless“ reverzerom.

Tri power take-off opcije su također dostupni za ATOS sa sljedećim brzinama:
540 min
540 ECO 540 i
540/540 ECO 1000 i 1000 ECO.


Novo: SMART STOP

Posebnost ATOS-a je isto tako nova funkcija pametnog zaustavljenja za prijenose sa elektroničkimclutchless“ reverzerom. Ova funkcija aktivira se na dodir gumba na ploči s instrumentima i osigurava da se ATOS zaustavlja automatski bez kuplunga. Zaustavljanje i ponovno kretanje provodi se isključivo pomoću papučice kočnice što  značajno ublažava stres vozača, pogotovo kada se radi u dvorištu (s prednjim utovarivačem) ili na terenu (npr. rad sa balama).SMART Funkcija STOP isključuje se automatski pri većim brzinama.


Standardna hidraulična pumpa ima izlaz 55 l / min.Opcija ECO pruža povećani hidraulični izlaz 60 l / min pri smanjenom broju okretaja motora od 1600 okretaja u minuti - čime se smanjuje potrošnja goriva.

ATOS je dostupan sa dvije varijante prednjih osovina: sa standardnom prednom osovinom bez pogona na sve kotače ili s pogonom na sve kotače.Veličina guma za ATOS 300 je maksimalno je 38 ", a za ATOS 200 maksimalna veličina je 34".

Novi ATOS opremljen je udobnom kabinom na četiri stupa  koja pruža izvrsnu vidljivost u svim pravcima iz radnog prostora sve funkcije za rad su jasno i pregledno postavljene u kabini. Vrata se otvaraju u širokom raspon što omogućava lakši ulazak i izlazak iz kabine. Zahvaljujući staklenom krovnom otvoru vozač uvijek ima dobar pregled na prednji utovarivač.

Prvi modeli traktora  iz serije  ATOS će biti predstavljen na tržištu u siječnju 2015. godine.O Claas-u

CLAAS (www.claas.com) je obiteljska tvrtka osnovana 1913. godine i jedan od vodećih svjetskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije.Tvrtka sa sjedištem u Harsewinkel-u/Njemačka je europski lider u proizvodnji kombajna ,traktora i priključne opreme za obradu tla te također svjetski lider u proizvodnji  samohodnih krmnih kombajna.

Paleta CLAAS proizvoda  uključujestate-of-the-art „implementaciju novih tehnologija.


Tekst:Traktori.hr

Galerija slika