Novosti > Posjet tvornici Fendt u Marktoberdorfu

Posjet tvornici Fendt u Marktoberdorfu

Posjet tvornici Fendt u Marktoberdorfu

Što čini Fendt drukčijim od drugih traktora?

Osim po cijeni i kvaliteti Fendt se ističe i po nekim drugim karakteristikama iznad konkurencije.

Krenimo od tvornice u Marktoberdorf-u.

Tvornica se proteže na 85 000 m2 novog proizvodnog područja, od koji je 1km nove proizvodne linije sa zgradama visokim čak 18 metara.

Novi proizvodni pogon svečano je otvoren u rujnu prošle godine , investicija je  koštala  300 milijuna dolara a novi objekti  su izgrađeni u roku od 13 mjeseci.

Na novoj liniji proizvode  se sve vrste modela od najmanjih specijaliziranih  traktora do najvećih  traktora poput modela 939 .

Svaki radnik u tvornici je odgovoran za rad na dva stroja a svaka radnja ne traje više od 10 minuta, dijelovi koji dolaze na ugradnju odlaze na  mjerenje u 3D tehnici

te svaki dio prolazi strogu kontrolu izrade.

Svakodnevno se nasumično odabere jedan proizvedeni dio odnosno komponenta  na detaljnu kontrolu kako bi se održao visok stupanj kvalitete proizvoda.

U montažnoj hali sami  proizvodni procesi su automatizirani a njima se upravlja preko specijalnog software-a.

Svaki proizvedeni traktor se sastoji od otprilike 10000 komponenti koje moraju pravovremeno stići na proizvodnu traku pravilno razvrstani.

Proizvodni kapacitet je više od 20000 ovih vrhunskih traktora godišnje.

 Just in time“ slogan Fendtove tvornice znači da je precizno izmjereno koliko treba za ugradnju pojedinog dijela bez zastoja u proizvodnji što čini Fendt izvornim njemačkim proizvodom njemačke kaviltete.

Nakon proizvodnje i detaljne kontrole ugrađenih dijelova na samom kraju procesa traktori prolaze kroz svijetlosni tunel kako bi se provjerili svi varovi i boja karoserije.

 

 Fendt kompanija je osnovana u Marktoberdorfu u Bavarskoj davne 1930 godine od strane Johann Fendt-a inače kovača  po zanimanju i njegova dva sina Xavera i Hermanna.

Iste godine proizveli su traktor Dieselross F-9 snage 9 KS koji je serijski proizveden tek 1937 godine kao model f-18 a proizvedeno ih je 3212 komada.

1997 godine tvrtka Fendt postaje dio AGCO korporacije koju također čine Massey Ferguson,Valtra i Challenger.

 

Ime Fendt danas je  pojam za kvalitetu i inovativnost.

Galerija slika